Ίδρυμα Θεοχαράκη

Η Σχολική ομάδα Erasmus+  εξερευνά το STEM και την τέχνη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

 Στις 4 Μαρτίου 2024, η σχολική μας ομάδα Erasmus+ επισκέφθηκε το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη στην Αθήνα για να συμμετάσχει σε ένα καινοτόμο εργαστήριο που συνδύασε τις έννοιες του STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) και της τέχνης. Το επίκεντρο αυτής της εμπλουτισμένης εμπειρίας ήταν η ψηφιακή αναπαράσταση ενός αρχαίου ναού, προσφέροντας στους μαθητές μια μοναδική διασταύρωση τεχνολογίας και ιστορικής αρχιτεκτονικής.

Η ημέρα ξεκίνησε με μεγάλο ενθουσιασμό καθώς μαθητές και εκπαιδευτικοί έφτασαν στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, ένα φημισμένο κέντρο τεχνών και εκπαίδευσης. Το εργαστήριο σχεδιάστηκε για να προωθήσει τη δημιουργικότητα και τις τεχνικές δεξιότητες, αντανακλώντας τη δέσμευση του προγράμματος Erasmus+ για διεπιστημονική μάθηση και πολιτιστικές ανταλλαγές..

Κατά την άφιξη, την ομάδα υποδέχτηκε μια ομάδα ειδικών εκπαιδευτικών και ψηφιακών καλλιτεχνών που παρουσίασαν την ατζέντα της ημέρας. Η συνεδρία ξεκίνησε με μια διορατική παρουσίαση της σημασίας των αρχαίων ελληνικών ναών, τονίζοντας το αρχιτεκτονικό τους μεγαλείο και την πολιτιστική τους σημασία. Αυτό παρείχε στους μαθητές ένα ιστορικό πλαίσιο για το έργο ψηφιακής αναψυχής τους.

Μετά την εισαγωγή, οι μαθητές χωρίστηκαν σε μικρότερες ομάδες και ξεναγήθηκαν σε ένα υπερσύγχρονο ψηφιακό εργαστήριο εξοπλισμένο με προηγμένο λογισμικό και εργαλεία για 3D μοντελοποίηση και ψηφιακό σχεδιασμό. Στόχος ήταν η ψηφιακή αναδημιουργία ενός αρχαίου ελληνικού ναού, συνδυάζοντας την καλλιτεχνική δημιουργικότητα με την τεχνική ακρίβεια..

Οι συντονιστές του εργαστηρίου έδειξαν πώς να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά εργαλεία και λογισμικό, τονίζοντας τις αρχές του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, της δομικής μηχανικής και των καλλιτεχνικών στοιχείων που εμπλέκονται στην κατασκευή ναών. Οι μαθητές ασχολήθηκαν με την τεχνολογία, εφαρμόζοντας τις γνώσεις τους στη γεωμετρία, τη φυσική και την τέχνη για να δημιουργήσουν λεπτομερείς και ακριβείς ψηφιακές αναπαραστάσεις των αρχαίων δομών.

Καθ 'όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συντονιστές ενθάρρυναν τη συνεργασία και την επίλυση προβλημάτων, επιτρέποντας στους μαθητές να πειραματιστούν με διαφορετικές προσεγγίσεις σχεδιασμού και να μοιραστούν τις ιδέες τους με τους συνομηλίκους τους. Αυτή η πρακτική εμπειρία όχι μόνο ενίσχυσε την κατανόησή τους για την αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική, αλλά και ανέδειξε τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας στη διατήρηση και ερμηνεία ιστορικών αντικειμένων 

Οι εκπαιδευτικοί που συνόδευαν την ομάδα παρατήρησαν τον ενθουσιασμό και τη δημιουργικότητα των μαθητών. «Αυτό το εργαστήριο συμπυκνώνει τέλεια το πνεύμα του προγράμματος Erasmus+. Συνδυάζει την ιστορία, την τεχνολογία και την τέχνη με τρόπο που είναι τόσο εκπαιδευτικός όσο και εμπνευσμένος. Οι μαθητές μας μαθαίνουν πολύτιμες δεξιότητες, ενώ παράλληλα αποκτούν μια βαθύτερη εκτίμηση για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό», σχολίασε ένας από τους εκπαιδευτικούς.


Καθώς η συνεδρία πλησίαζε στο τέλος της, οι μαθητές παρουσίασαν τις ψηφιακές τους αναπαραστάσεις, παρουσιάζοντας τα καινοτόμα σχέδιά τους και τις συνεργατικές προσπάθειες πίσω από αυτά. Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με μια στοχαστική συζήτηση σχετικά με τη σημασία της ενσωμάτωσης του STEM και της τέχνης στην εκπαίδευση, τονίζοντας πώς τέτοιες διεπιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να οδηγήσουν σε νέους τρόπους κατανόησης και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Η επίσκεψη στο Ίδρυμα Θεοχαράκη στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, προσφέροντας στη σχολική ομάδα Erasmus+ μια αξέχαστη και εκπαιδευτική εμπειρία. Οι μαθητές έφυγαν με μια βαθιά εκτίμηση για τη συγχώνευση της τεχνολογίας και της τέχνης, εμπνευσμένοι να διερευνήσουν περαιτέρω τις ατελείωτες δυνατότητες της ψηφιακής καινοτομίας στον τομέα της πολιτιστικής διατήρησης.

Ευχαριστίες

Το σχολείο εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στο πρόγραμμα Erasmus+ για την πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης και στο Ίδρυμα Θεοχαράκη για τη φιλοξενία και το εξαιρετικό εργαστήριό τους. Η εμπειρία αυτή αναμφίβολα εμπλούτισε την εκπαιδευτική διαδρομή των μαθητών, αντανακλώντας τις βασικές αξίες της δημιουργικότητας, της συνεργασίας και της δια βίου μάθησης. Προσβλέπουμε σε περισσότερες τέτοιες καινοτόμες και διεπιστημονικές μαθησιακές εμπειρίες στο μέλλον. 


13ο Λύκειο Περιστερίου- Πρόγραμμα Erasmus+ 
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε